dilluns, 22 de setembre del 2008

Ferides i cicatrius

Per experiència pròpia, ferir sentiments és fàcil. Només cal detectar el punt feble, disposar de bona punteria i disparar una fletxa a la jugular. Si t’acostes massa aviat, millor que sigui amb cautela, perquè és una llei natural que tot animal ferit es defensa atacant. I les persones, encara que humanes, som animals de costums.

A vegades, l’única manera d’esbrinar per què som vulnerables és que algú ens fereixi. En situacions de debilitat malmesa, només conec una solució per no ferir de retruc a l'autor que ens destapa una escletxa pròpia. La distància.

Una altra cosa diferent és la ferida que cicatritza bé, i que acostuma anar companyada d’allò que en castellà s’anomena “desapego”. Val a dir que no és el mateix que la indiferència, que per alguns pot resultar una cicatriu inquietant i malèvola.

Per a mi, ambdues són igual d’útils. La primera perquè facilita l’autonomia emocional sense perdre ni un gram de comprensió. La segona perquè discrimina i allunya els obstacles que s’interposen en el camí cap al cim.

Així m’acomiado de l’estiu per donar la benvinguda a la tardor.